Ersin Alok

Ilıca 2

  • 60x40cm 6000 TL

    30 Edisyon, Lambda C-Print Baskı, Sanatçı İmzalı

  • 100x70cm 22000 TL

    20 Edisyon, Lambda C-Print Baskı, Sanatçı İmzalı

(KDV dahildir)

Ersin Alok Hakkında

1937 yılında doğan Ersin Alok, Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ile İ.İ.T.İ. Akademisi Ticaret ve Gazetecilik Bölümlerini bitirdi.Dr.’sini “Resim Analizleri” konusunda tamamladi.  Mimar Sinan Üniversitesi Fotograf Enstitüsü’nün kuruluşunu yaptı. Sanat uğraşısına resimle başlayan Alok, ilk sergisini 1953 yılında Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Salonlarında ilk sergisini açtı.

Doğa ile olan ilişkileri, dağcılık ve su altı çalışmaları onun için “yaşamının tadı oldu” denebilir. 1953’de dağcılığa başlayan Alok’un yurtiçinde 189 çıkışı vardır. Yurtdışı çıkışları ise 55’dir. 2006 yılında T.C. Dağcılık Federasyonu tarafından kendisine 50 yılda,Türkiye dağlarına yaptığı katkıdan ötürü “dağlda başarı” ödülü verildi..

Sualtı çalışmalarına 1952’lerde başladı. Dünyanın çeşitli yerlerinde derin su dalışları yaparak fotograflar çekti. Türkiye’den, ilk Kızıldeniz dalışını gerçekleştirenlerdendir. Bu konuda pek çok konferans verdi ve sergi açtı. Ayrıca Amazon’larda yaptığı araştırı gezisi ve sualtı çalışmaları ile doğal hayatın bütünlüğü ve doğal yaşamda kaybolan hayvan türlerinin fotografik çalışmalarınıyaparak bir arsiv olusturdu..

1966’da Türkiye’de Milli Parkların kurulmasında ilk çalışmaları yaparak, bunlarla ilgili fotografik belgeleri saptadı ve dogal yasam alanlarini saptadı. 1967 yılında profesyonel olarak fotografa başladı. * V. Paris Biennali’nde “Absurd” anlatımı içinde Birincilik ödülü aldı. Arkasından Roma, Brüksel, Sofya, Varşova ve ABD Barkley birincilikleri geldi.

1989’da Dünya Fotografçıları Birliği, Helsinki’de Alok’a ,Asya’yı temsil etme hakkını vererek, DOĞA temalı, Panoromik Üçgen Sergisini üç sanatçı ile açtı. 215 kişisel serginin sahibi olan Alok’un, ayrıca 48 kişisel yurtdışı sergisi vardır. Ses kayıtları konusunda yaptığı çalışmalarla, Ses Arşivi oluşturdu. Ayrıca sekiz milyona yakın Gorsel arşiviyle Türkiye’nin ilk DİABANK’ını kurdu, 1967.

Alok’un bugüne dek 44 kitabı yayınlandı. “Hellenistic Architecture in Asia Minor” Academy Editions tarafından yayınlandı, 1992 . ® Halen üstünde çalıştığı dört kitabı vardır. TEMMUZ ’98’de çıkan

“MELTING POT OF CIVILIZATIONS”dır. Yeni kitabı Alacahöyük, yeni araştırı kitabıdır. Azerbeycan Kayaüstu Resımleri Gobustan.bır ılklerdendir.

Alok, ayrıca dokümanter film konusunda da çalışmalar yapmaktadır. 35 / 16 mm. Olarak gerçekleştirilen bu çalışmalardan bazıları:

Zoma I. 1979, Zoma II. 1979, İshakpaşa Sarayı 1972, Kaya Üstü resimleri 1973, Türkiye’nin Kuş İnsanları 1980, Sahrada Çekilen Çöl Rüzgarı 1981, Pagan ve Put magrasi 2010. Kirgiz At Oyunlari “ Buskasi “ 2011. Inci Kefalin Gunlugu,  2011. Bir Dag Masali  “ Dahstern “ 2012   v.b. gibi 42 dökümanter filmi gerçekleştirdi.

Kendisinin keşfi olan Doğu Anadolu Kaya Üstü resimleri yaklaşık olarak 10.000’in üstündedir. ®  Konu ile ilgili yurtiçi ve yurtdışında konferanslar verdi ve iki kitap yayınladı.Cindeki Tamgali kaya resimlerini, Guney Afrika ve Libya Kaya resimlerini ozellikle inceledi. Fransadaki  “ The Chauvet  Cave“ magrasinda cekimler gerceklestirdi 1998. Aphazyadaki Kaya ustu resimlerini ilk kez bulanlardandir2010. Azerbaycan’da Gobustan Bölgesi’ndeki kayaüstü resimleri hakkında da  kapsamlı çalışmalar yaptı. Bu konuyla ilgili kitaplarindan biri de, Resimlerin psikoanalitik açıklamalari ile ilgili olarak yapılmış kitap’in dünyadaki ilk ornegidir. ® Ayrıca “Anadolu Sinagogları” ® isimli eseri de bu ilklerdendir.

Alok, 2500’I aşkın araştırı konferansları verdi.

Yeni Zelanda ve Güney Kutbu dışında her yerde Prehistorik ve Antropolojik araştırmalar yaptı.

Paylaşmanın tek varoluşçuluk olduğuna inanır. Görselliğin mutlaka paylaşılması gereğini savunur. Gerçek, onun için yöreseldir.

 “- Dünyanın bütün katmanlarında gerçeğin kendisi, Ora’nın doğrusudur.” Anlamini savunur.

Son araştırmalarindan biri de ,Himayalalar’da ve Hindu & Budist mabetlerde “Yaşamın Paylaşılması ve Seksüel Davranışlar” konusunda oldu.

2013’de Gala-Batakligi Kaya ustu resimlerini cekti. Ayni yil, Şamanızm etkısındekı Kuzey anadolu arastırmasını yaptı.

2014 de Elburuz dağlarında yaptıgı çekımlerle ilgili olarak, ‘’ Nalçıkte Işığı Ararken ‘’  ısımlı kıtabını yayına soktu.

Alok, Endüstri Fotografcılığı konusunda önemli çalışmalar yaptı. Broşür, pankart, kitapçık ,kitap ve fuar sergileri hazırladı. Arkeolojik ve Mimari fotograf çekimi konusunda gerçekleştirdiği buluşlarıyla da fotografa yeni boyutlar kazandırdı.

Analog fotografta renk, kontraslığın kontrolu, mavinin kuvvetlendirilmesi v.b. gibi konularda keşifleri vardır. ® Türkiye’de, ilk olarak 360 derecelik görüşle, eksiz olarak fotograf çekimini gerçekleştirdi, 1986. ® Halen digital fotografın, fotograf özellikleri konusundaki çalışmalarnı özel laboratuvarında gerçekleştirmektedir.

 

Alok, çalışmalarına a. Fotograf & Film Stüdyosu’nda devam etmektedir.

e-mail : alokphoto@superonline.com

http : //www.alokphoto.com.tr

Atölye: +90212 249 13 09       GSM /  +90532 217 30 31